Exista numeroase tipuri de psoriazis, printre cele mai des intalnite tipuri fiind Psoriazis Vulgaris caracterizat de pete rosii pe piele si de iritatii asemanatoare cu solzii de peste. Aceste pete sunt uneori extrem de dureroase si pot sangera. Aproximativ 85% din persoanele care sufera de psoriazis, sufera de Psoriazis Vulgaris, forma ce afecteaza incheieturile ca genunchii, coatele, pieptul si zona lombara, si de asemenea scalpul si unghiile.
Alte tipuri de psoriazis sunt:
Psoriazis gutat. Aceasta forma afecteaza 10% din cei afectati de psoriazis, iar solzii de forma picaturilor de apa pot acoperi zone mari ale trunchiului si se poate raspandi spre brate, picioare sau scalp.
Psoriazis pustulos. Aceasta forma de psoriazis este rara si ataca de obicei mainile si picioarele si este caracterizat de niste leziuni mici la nivelul pielii pline cu un lichd galbui, asemanator puroiului. Cauzele si simptomele acestui tip de psoriazis difera, putand fi cauzat de incetarea unui anumit tratament, de o anumita infectie sau arsura solara.
Psoriazis inversat. Acest tip este caracterizat de aparitia unor pete rosii in zona pliurilor pielii si este caracteristic persoanelor supraponderale.
Psoriazis eritrodermic. Acest tip de psoriazis poate fi extrem de grav deoarece acopera o zona mare a corpului, si in unele cazuri chiar intreg corpul. Atunci cand pielea devine inflamata, fluxul sanguin creste, astfel crescand si ritmul cardiac. Astfel luand in considerare ca acest tip de psoriazis acopera o zona asa de mare a corpului, efortul sustinut si aditional al inimii este o grija destul de mare.
Tratarea psoriazisului cu metode traditionale
Principalul scop al tratamentelor traditionale ale psoriazisului este acela de a decelera rata de crestere a celulelor pielii si de a controla aceasta afectiune pentru o perioada lunga de timp. Aceste tratamente includ:
Tratamentele topice: Pentru o persoana cu o forma usoara de psoriazis o abordare topica este tratamentul de preferat atunci cand vine vorba de alegerea unui tratament potrivit.
Medicamentele sistemice: Aceste medicamente sunt rezervate persoanelor care sufera de o forma moderata spre severa de psoriazis si care nu raspund bine la tratamentele topice. Acestea functioneaza prin suprimarea sistemului imunitar si prin reducerea inflamarii si a cresterii rapide a celulelor. Din pacate foarteb m,ulte peroane sufera de efecte secundare din cauza acestui tip de tratament.
Fototerapia: Aceasta metoda implica expunerea pielii la o sursa artificiala de lumina cu ultraviolete. Razele UV intra in piele si decelereaza ritmul cresterii acelor celule si astfel curata pielea. Studiile arata ca folosirea continua a acestei metode prelungeste durata de remisie. Totusi, desi nu apar efecte secundare in general, trebuie avut in vedere faptul ca razele UV sunt un factor carcinogen pentru oameni.